English

[ Home ] [ Intro ] [ Ontwikkeling ] [ Onderwijs ] [ Jaarrekeningen ] [ Projecten ] [ Medisch Fonds ] [ Contact ] [ Doneren ]

[ Nieuwsbrieven 2015—2020 ]

Medisch Fonds

In 2019 ontving de stichting van het RABObank Wensenfonds een bedrag van 4000 ,- euro om aan te wenden voor betere zorg voor moeder en kind. Vervoer naar ziekenhuis voor echo's, onderdak en voeding mocht dat nodig zijn. Nazorg voor moeder en zuigeling, ook weer voor vervoer, onderzoek, behandeling en voorlichting.

In het voorjaarsbericht meldde ik dat er dankzij het wensenfonds van de Rabobank Leiden/Katwijk een bedrag is ontvangen om een 'Health Fund' te starten. De bedoeling is om geneeskundige behandelingen en/of medicijnen te betalen voor mensen die dat zelf niet kunnen bekostigen. Inmiddels is 4.500 euro (556.465 roepies) in het fonds gestort en er zijn tot nu toe drie mensen geholpen vanuit dat fonds.

  1. een moeder van een jong gezin die na een verkeerd behandelde miskraam in het ziekenhuis belandde vanwege een septische shock, een ernstige aandoening die onbehandeld de dood tot gevolg zou hebben. Zij kan nu gezond en wel weer voor haar gezin zorgen. Kosten 10 000 rps is 80 euro.
  2. Een man met vlektyfus, kosten 20 000 rps is 160 euro
  3. De gebroken hand van een jonge jongen is professioneel behandeld, hij zal dus niet met een misvormde hand door het leven gaan, kosten 10 000 rps is 80 euro.

De selectie van patiënten die een verzoek indienen is als volgt:

  1. Local government, SSDO board, Health Support committee, health facilities involved in the program implementation. The committee makes decision on the basis of doctor's prescription, local government recommendation letter, and request letter of the patients. So all the documents will be sufficient to clarify reality of the patients.
  2. Committee use to supervise the/her economic status, may discuss with the doctors so I hope there will be no more issues of check and balance.
  3. SSDO itself is good and transparent organization having its financial and administration policies so SSDO board will have full responsibilities to make check and and balance.

De lokale organisatie waarmee de stichting Nepal Sammaan samenwerkt is SSDO, Sunshine Social Development Organisation. Zie voor meer informatie hun organigram.

Impact Story 1

Voor 5000.—rps veranderde het leven van Sulochani

Door een ongelukkige ongval brak zij haar rechterhand. Zij moest school en de lessen verlaten.

Nadat haar vader het gezin had verlaten was er een oom, broer van de moeder, die trachtte de armoede buiten de deur te houden. Maar dat lukte niet. De juiste behandeling voor Sulochani leek niet te vinden. Hij vroeg vele familieleden, buren en vrienden maar ook die konden niet helpen.

Toen kwamen zij in aanraking met Sona, een journaliste en vrijwilligster voor SSDO, de lokale partner van St. Nepal Sammaan en de behandeling werd een feit, voor 5000.—rps. ( 40 euro) werd de gebroken hand vakkundig behandeld.

Ze is weer terug in de klas met haar vriendinnen en zegt zelf; 'ik had alle hoop verloren om weer mee te kunnen doen op school . Mijn droom om mijn school af te maken is vervuld door de bijdrage van SSDO.'

Impact Story 2

Kleine bijdrage een grote opluchting voor een Dalit familie

Ramshankar Khatie is 53 jaar oud en lijdt al langere tijd aan nierfalen. Hij was de broodwinner van het gezin maar de ziekte noopte hem tot minder werken. Om rond te kunnen komen en voor zoon en dochter de noodzakelijke schoolbehoeften te kunnen kopen, nam hij een lening die hij niet kon terugbetalen. Dat betekende zijn land en 4 kamer woning verkopen. Het gezin heeft nu onderdak in een hut.

Ondanks vele verzoeken vond hij nergens financiële steun tot hij terecht kwam bij SSDO, de lokale NGO waarmee stichting Nepal Sammaan samenwerkt.

In eerste instantie ontving hij een bijdrage van 10 000 rps (80 euro) een bedrag dat voor de lange termijn onvoldoende is, maar wel de eerste nood kan lenigen.

Hij krijgt wekelijks in de grotere stad Butwal 3 dagen dialyse, Dat is voor mensen met geringe financiĆ«le armslag gratis, maar het vervoer naar het ziekenhuis en de maaltijden die patiënten zelf moeten verzorgen, kan hij financieren met de bijdrage van het Medisch Fonds dat de stichting Nepal Sammaan startte in 2018.

Figure 1—His old house which is sold for treatment

Figure 2—His new house where he is living with his 4 member family.

Impact Story 3

De vijfjarige Ram Kishor Mauryia

Op haar tochten in de dorpen vond vrijwilligster/journaliste Sona de vijfjarige Ram Kishor die als een kasplantje leefde. Hij werd met behulp van het Medisch Fonds naar het Kanti Childrens Hospital vervoerd en daar werd de diagnose gesteld.

Zijn lichaam maakt onvoldoende rode bloedlichaampjes aan, daarom krijgt hij iedere twee maanden een bloedtransfusie tot hij oud genoeg is, zo rond zijn zestiende jaar, om een beenmerg transplantatie te ondergaan, zo luidt voorlopig het bericht. Zijn oudere broer heeft zich al aangemeld als donor als de tijd daar is. Dat is een kostbare ingreep waar nu al voor gespaard zal worden.